menu

Massage bij warm weer: doen of niet doen?

Het antwoord op de vraag of massage wel of geen goed idee is, hangt van verschillende factoren af.

Massage kan wel een goed idee zijn, wanneer de hogere temperatuur je een comfortabel gevoel geeft. Het kan je helpen om gemakkelijker te ontspannen dan bij lagere temperaturen. Door juist bij hoge temperaturen ontspannen stil te gaan liggen en het laten vertragen van je hartslag, koel je af. 

Hoewel spieren bij warm weer gemakkelijk ontspannen, kan aan de andere kant de warmte er ook toe bijdragen dat er spierkrampen ontstaan. Dat komt omdat door het zweten het lichaam te veel zouten verliest.

Met warm weer wordt er een subtiele ontspannende massage gegeven. Door massagetechnieken te gebruiken met minder druk en wrijving komt er minder warmte vrij. Er wordt dan ook eerder massageolie gebruikt die een fris gevoel geeft op de huid, bijvoorbeeld massageolie met eucalyptus of munt.

Aandachtspunten

Massage kan bij warm weer ook nevenwerkingen hebben. Je zal er zeker attent op gemaakt worden voldoende te drinken, ook als je geen dorstgevoel hebt.

Bij warm weer verliest het lichaam sowieso al meer vocht. Omdat massage de vochthuishouding stimuleert, moet je oppassen voor dehydratatie van het lichaam. Het is bij een massage altijd belangrijk om zowel vooraf als erna voldoende water te drinken, en bij warm weer wordt dit extra benadrukt.

Door de hitte in combinatie met de massage ontstaan er sneller huidproblemen. Wanneer iemand bij warm weer extra zweet, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Dit kan leiden tot blaasjes, jeuk en irritatie.

Daarom wordt enkel de gezonde, intacte huid wordt gemasseerd. 

Naar je lichaam luisteren is bij warm weer extra belangrijk. Samen met jou wordt de massage besproken die voor jou van toepassing kan zijn.

Verder lezen

Messenger logo
Chat